tisdag 28 juli 2009

Dagens filosof: Empedokles

Nu fick jag en snilleblixt! Ett litet inlägg då och då om dagens filosof. Jag är säker på att många som läser den här bloggen är omåttligt förtjusta i gamla filosofer. Först ut är förstås Empedokles.

Empedokles levde under tidigare hälften av 400-talet f.Kr. och stammade från Akragas (Agrigento) på Sicilien. Politiska svårigheter ska ha bidragit till att han lämnade Akragas och gav sig ut på resor i omvärlden. Han forskade i naturens hemligeter och skaffade sig ett rykte som läkare, undergörare och trollkarl! När han återvände hem så var han tydligen något av en kändis. Bl.a. ska han ha sprungit runt i sandaler av brons och gyllene livrem (tänk!), och omgavs av wannabees. "Hår och skägg var skönt koafferade och han bar en delfisk lagerkrans till Apollos ära".

Han var en naturvetenskapsman som sagt och han visade att luft är mer än tomrum genom att hålla ett kärl upp o ner i vatten (säkert ingen som märkt det tidigare). Men han formulerade också något slags utkast till en utvecklingslära, genom en hypotes att tillfälligheterna skapat alla möjliga freaks, men att de sedan dött ut av naturliga orsaker och de som klarade sig var alltså bäst skapta (låter bekant).

Men Empedokles stora grej var att han påstod att allt bestod av fyra element: jord, vatten, luft och eld. Dessa förändras och ingår i olika föreningar genom den ständigt pågående kampen mellan kärleken och hatet.
Denna beständiga växling ej någonsin hinner till slutet; än genom Kärlekens makt sig allting i enhet församlar, än på olika stråt föres allt av hatfulla striden.
En av myterna om hans död är att att han ville försvinna spårlöst för att bekräfta uppfattningen, som folk på Sicilien hade, om honom som en gud. Han slängde sig ner i vulkanen Etna. Tyvärr så tappade han en av sina tjusiga sandaler på "berget", så det gick inget vidare. Men visst hade han några bra idéer trots allt.


Källa: Filosofins historia, Svante Nordin.

5 kommentarer:

 1. Intressant läsning måste jag erkänna, trots avsaknad av zombier!

  SvaraRadera
 2. "Ett litet inlägg då och då"

  Åffan!

  :´(

  SvaraRadera
 3. ehee, Nu har jag iofs varit i Stockholm... :D

  SvaraRadera